Състоялото се в началото на седмицата заседание на Изпълкома на БФС

...
Състоялото се в началото на седмицата заседание на Изпълкома на БФС
Коментари Харесай

БФС поведе с 2:0 на опозицията

Състоялото се при започване на седмицата съвещание на Изпълкома на БФС протече без предстоящите турбуленции и излезе с ясна позиция - ексклузивен конгрес въпреки всичко ще има тази година и той ще е на 25 юни. Това бе датата, харесана от управлението на футболния съюз.

По този метод бе туширан опитът на единия от претендентите за идващ президент - Христо Порточанов, и неговия екип да провеждат изборния конгрес на 30 април.

Победата на актуалното ръководство над опозицията е всъщност двойна. От една страна, не сполучи тактиката на опозиционера да наложи своята игра още преди конгреса. От друга - БФС с допустимо най-безпристрастен звук опита да покаже, че Порточанов и хората му не играят почтено. На 28 февруари пред Българска национална телевизия някогашният президент на " Нефтохимик " разгласи, че в подписката за конгрес на 30 април са се присъединили 255 клуба. " Събрахме гласовете на към 40% от клубовете отпред с " Левски " и ЦСКА, които се подписаха измежду първите с искане за смяна " , обяви Христо Порточанов.

БФС обаче бе на друго мнение. След изследване на подписите се оказа, че са правилно заявени 121 постоянни членове на БФС (от тях 14 към момента невписани в регистъра на спортното министерство) от общо 551 клубове, членуващи все още в системата на футболния съюз. Това значи, че са счетени за постоянни подписите на 21.96% от клубовете, което е под изискуемите 1/3 от членовете , с цел да бъде призован ексклузивен конгрес.

Недоглеждане във връзка с подписката, опит за машинация (два клуба са се подписали по два пъти, а от името на 22 клуба са парафирали хора, които нямат право на това) или просто юридическа непросветеност (включване на неприети членове на БФС, които нямат право на глас). Каквото от тези неща да загатна БФС с решението си, то към този момент рефлектира върху претенциите на Порточанов за нов морал във футбола ни.

Самият претендент се опита да се измъкне от обстановката. " В уеб страницата на футболния съюз има четири листата какъв брой са клубовете на БФС. Единият е от 436, различен е 455, трети 551 и още един 552. Не знам в кой лист са работили сътрудниците, че да кажат, че 174 са подписите. Ако това е било проблем би било редно да ми се обадят, както аз бих направил, в случай че съм честен с сътрудниците си. Ние имаме още 38 клуба, които бихме могли да прибавим, само че няма значение. Благодарение на нашата подписка ще има конгрес и това е безапелационно правилно. Самото предпочитание на ЦСКА, Левски и в следствие на Лудогорец демонстрира, че нещо не е както би трябвало ", разяснява Порточанов пред " Спортал ".

За отбелязване е и държанието на и.д. президент Михаил Касабов. С малко думи, само че на място, той съумя да наложи мнението си, че въпреки всичко би трябвало да има ексклузивен конгрес, а не да се изчаква началото на 2022 година, когато изтича мандатът на настоящето управление (както предлагаха част от управителните фрагменти в БФС). Успя също и да пресече опита на члена на Изпълкома и притежател на " Лудогорец " Кирил Домусчиев да вкара препоръчани от него хора в Съдийската комисия . А с цел да не наподобява управлението му прекомерно властническо, самият Касабов призна, че не е признато предлагането му за основаване на работна група, която да прегледа опцията за увеличение на тимовете в Ефбет лига от 14 на 16.

Доста успешно управително държание, което като че ли остана прикрито в 17-те месеца на Касабов като и.д. Но и няма да продължи повече от още 3 месеца, тъй като краткотрайният началник на футбола ни акцентира още веднъж, че не има намерение да се кандидатира.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР